Bertus Rozemeijer Guidings.

Let me be your guide.


 

 

Waar gaan wij vissen?                                                   De beneden rivieren. Volkerak, Hollands Diep, Haringvliet.Het Volkerak is ruim 4500 hectare groot, maar ik ken het water van voor tot achter. Ooit een subliem snoekbaars water, maar het nu zeer heldere water heeft de snoekbaars geen goed gedaan. Wel wordt er nog steeds grote snoekbaars gevangen. Berucht zijn de baarzen die hier in de boot komen. Zelfs een vis van 50 cm verbaast niet meer. Het Volkerak is wel het water waarin erg grote snoek zwemt! Kapitale vissen van meer dan 20 kilo  worden regelmatig gemeld.

Het Hollands Diep is alweer een zeer groot en druk bevaren water. Je hebt hier 4000 hectare snoekbaars en baars water. Verticaal vissen is hier zoals het hoort te zijn met dagen waarbij tientallen vissen gevangen worden. Er zit ook snoek, en hoe! Vooral de ondiepere kanten lenen zich bij uitstek om achter de snoek aan te gaan, die zich ook met verschillende technieken vangen laat.  

Het Haringvliet mag er ook zijn. Aangesloten op het Hollands Diep en alweer meer dan 4000 hectare groot, biedt ook dit water legio mogelijkheden. Snoekbaars, baars, roofblei en snoek worden hier in flinke hoeveelheden gevangen.  De baarzen hier passeren ook heel vaak de 50 cm grens en dat zijn vissen die je niet snel vergeet.

Op de genoemde wateren pas ik alle vistechnieken toe. Het Volkerak met jerkbaits, pluggen en zeker ook met de streamers die aan de vliegenhengel gevist worden. In het plantenrijke Volkerak komen de grote vissen het meest uit de planten en misschien tot je verrassing, hier vang je grote snoekbaars, ook aan ‘de vlieg’ tussen al dat groen. Het Hollands Diep / Haringvliet is subliem om verticaal te vissen, maar ook hier, in de zeer brede, ondiep delen van deze grote oppervlakten water kan met alle mogelijke kunstaas vis gevangen worden. 

Iedereen is welkom om op een van deze geweldige wateren met mij te vissen. Dat kan  alleen of met een vismaat. Met een maximum van twee personen vis je nog steeds goed, en om optimaal te kunnen vissen is dit ook mijn maximum. De genoemde kosten zijn altijd de “boot” kosten en is dus het tarief voor een of twee personen. Bijkomende kosten kan de vergunning zijn. Je kunt eventueel gebruik maken van het kunstaas in de boot. Volkerak / Hollands Diep / Haringvliet liggen te ver van mijn eigen woning om voor een dag te doen. Ik vis vaak en graag op de genoemde wateren maar wie met mij op deze wateren vissen wil, doet dat voor tenminste twee dagen en een gezamenlijke overnachting in Oude Tonge. 

Een visdag op de beneden rivieren ziet er zo uit.                                                                                         We beginnen de eerste dag rond 07.30 en gaan gelijk het water op. Gedurende de zomermaanden kunnen doorvissen tot rond  15.00 waarna we de woning betrekken. Na een korte pauze kan weer gevist worden. De tweede dag beginnen we vroeg, dus met het eerste licht gaan wij het water op. Voor vertrek maken we het huis leeg en leveren we de sleutel in.  We vissen dan tot ongeveer 15.00 in de middag. Wil je meerdere dagen dan kan dat ook met een maximum van zeven aaneengesloten visdagen, dus zes overnachtingen.                                                                                                                                                         

Indeling van een visdag over meer dan twee dagen:                                                                                  Juni, juli, augustus: Van 05.00 tot 12.00. Vanaf 12.30 eten en rust. Vanaf 16.30 tot 20.00 nog eens het water op. Laatste visdag de woning leegmaken en vanaf het eerste licht tot ongeveer 15.00 het water op. September oktober van 06.00 tot 18.00. November tot Maart. Van licht tot donker.       

Kosten inclusief  de woning die we met elkaar delen. Juni – laatste dag maart.  400,00 per dag met maximaal twee personen.  Let op! Het Volkerak / Hollands Diep / Haringvliet is echt groot water. Het ligt ook vlak onder de kust en is daarmee windgevoelig! Bij meer als 5 BF is uitvaren niet overal verantwoord en gaan we improviseren, maar proberen er altijd het beste van te maken.  

De Veluwe randmeren.                                                                                                                                                                                                                                                                                            Ook dit is met elkaar een groot stuk water. Er zijn rond de Veluwe randmeren legio mogelijkheden om te overnachten, Camping? Hotel? Appartement? Het kan allemaal.

De Veluwerandmeren zijn met elkaar zeventig kilometer lang. De vaste opstapplekken zijn Elburg aan de Flevoweg 1. Hier vissen we op het Drontermeer, wat elf kilometer lang is, of op het Veluwe meer, wat achttien kilometer lang is.   Op het Drontermeer mag je naast snoek ook op snoekbaars rekenen. Snoek is echter de meest te vangen vis. Ook op het Veluwe meer wordt wel snoekbaars gevangen, maar dat is relatief weinig. Wel worden op het Veluwe meer erg grote snoeken geland met vissen tot boven de 130 cm.Een tweede opstapplek ligt aan de Erkemederweg 79 in Zeewolde. Van hieruit kunnen we vissen op het Nuldernauw, Nijkerkernauw , het Eemmeer en het Wolderwijd. Met elkaar is dit ook weer zoveel water dat je hier dagenlang vissen kan zonder het idee te hebben steeds hetzelfde water te vissen. 

Rond het Nuldernauw en Nijkerkernauw wordt ook snoekbaars gevangen. Nooit veel, maar wie kwaliteit wil! Snoek is ook hier de meest belangrijke vis en ja, ook hier worden grote exemplaren geland. Het Nijkerkernauw is helder, met een flink aantal diepere plekken. Grote snoek en grove snoekbaars is hier de meest belangrijke vis. Echter, het Nijkerkernauw is ook een topstek voor mooie baars! 

Als laatste het Gooimeer, wat met zijn 2800 hectare ook tot de grote wateren gerekend mag worden. De opstapplek ligt aan de Gooimeer Dijk -west in Almere waar je een grote, niet te missen boothelling vindt. Het Gooimeer had eens de reputatie een topstek voor snoekbaars te zijn. Dat is het nog, maar helaas moet dan diep gevist worden. Het Gooimeer is echter wel een water met daarin erg veel baars en er is kans op zeer grote snoek. Wie durft?   

Vissen op de Veluwe randmeren kan per dag. We beginnen rond 07.30 en vissen door tot 16.30. Je vist dus negen uur met mij. Een volle visdag met als opstapplek Elburg of Zeewolde kost € 300,00. Het  eventueel verblijf regel en betaal je zelf, maar ik wil je graag helpen aan een goed onderkomen. Heb je een vergunning nodig, dan kost dit nog eens 35,00 euro, maar daarvoor kun je in het grootste deel van de Nederlandse wateren een jaar lang vissen. Wie met mij naar het Gooimeer wil, betaald € 300,00.

                            

 Een paar regels:                                                                                                                                                                                        Bij mij in de boot wordt alleen op catch & release basis gevist. Alle vis gaat dus weer terug. Ik geldt –maar dat zeggen anderen, als een goede fotograaf. Van de gefotografeerde vissen krijg je zeker een foto als herinnering.                         

In Nederland hebben we ook een aantal vaarregels. Daar heb ook ik me maar aan te houden. Zo mag er met mist en een zicht onder de 1000 meter niet gevaren worden! Er bestaan geen regels wat betreft windsterkte. Vanaf 6 BF ofwel 40 km/h, vaar ik niet uit. Natuurlijk wordt gezocht naar een eventueel alternatief, maar dan moet je je wel tevreden stellen met beperkte en kleine stekken. Mocht het onmogelijk zijn om uit te varen, is dat jammer en delen we de kosten.                                                                                  

Een enkele keer blijkt het materiaal van mijn gasten niet in orde. Er wordt bijvoorbeeld op snoek gevist met veel te dunne lijnen! Soms deugd van het meegebrachte materiaal totaal niets. In dat geval mag met mijn materiaal gevist worden. Geloof me, dit is echt beter voor jezelf, en zeker voor de vis! Roken in de boot is prima, maar ik heb een probleem met consumptie van alcohol. Dit kan je eigen welzijn in gevaar brengen, maar daarmee belast je ook de anderen in de boot.